Matkustaminen

Happihoidon tarkoituksena on mahdollistaa happihoitopotilaan vapaa ja itsenäinen liikkuminen turvallisesti oma kunto huomioiden. Etukäteissuunnittelu on tärkeää etenkin ulkomaanmatkaa pohdittaessa. Hoitavan lääkärin kanssa on keskusteltava, sillä hoitomääräystä voidaan joutua mukauttamaan määränpään ilmaston tai korkeusolojen mukaan. On myös päätettävä sopivin matkustusmuoto ja happivaihtoehto matkan aikana sekä kohteessa. Vaihtoehtoiset ja toisiaan täydentävät hapensaannin vaihtoehdot matkalle ovat kannettava matkahappirikastin, happipullo sekä nestehappijärjestelmä. Asiakaspalvelumme auttaa tarvittaessa sopivimman happihoitovaihtoehdon valinnassa sekä matkan ajalle että kohteeseen.
Happitoimitukset ovat mahdollisia kaikkiin kotimaan matkakohteisiin. Tällöin on kuitenkin huomioitava kohteen jakelupäivät, jotta happitoimitus saadaan perille haluttuna ajonkohtana. Ensinnäkin on huolehdittava siitä, että happi riittää koko matkustusajaksi. Mikäli matkakohteessa perillä oloaika on pidempi, suositellaan happitilauksen tekemistä suoraan matkakohteeseen.

Hapen kuljettaminen henkilöautossa, taksissa tai linja-autossa

Matkan aikana tarvittava happimäärä voidaan kuljettaa mukana autossa. Happipullojen ja nestehapen kannettavien säiliöiden tukeva kiinnittäminen autossa kuljetettaessa on erittäin tärkeää. Nestemäisen hapen isoa kotisäiliötä ei suositella kuljetettavaksi henkilöautossa mahdollisen onnettomuustilanteen vuoksi. Nestemäisen hapen kohdalla on huomioitava höyrystyminen, joka lisääntyy säiliötä liikuteltaessa. Näin ollen sisätilan riittävästä ilmanvaihdosta on huolehdittava esimerkiksi avaamalla ikkuna. Auton ilmastointilaite on säädettävä ottamaan raitista ilmaa auton ulkopuolelta. Tupakointi on kiellettyä kaikilta autossa tai sen läheisyydessä olevilta. Hapen käyttämistä on vältettävä myös auton tankkauksen aikana. Happipulloja tai nestemäisen hapen säiliöitä ei saa myöskään jättää vartioimatta pysäköityyn autoon.

Matkustus junalla tai laivalla

Happihoitopotilas voi huoletta matkustaa myös junalla tai laivalla. VR:llä ei ole mitään erityisohjeita yksityishenkilön kuljettaessa omaan käyttöönsä tarkoitettua happea tai happilaitetta mukana junassa. Laivamatkoilla saa kuljettaa mukana omaan tarpeeseen riittävän määrän happea tai happilaitteita. Nestemäisen hapen ollessa kyseessä kannattaa kuitenkin ottaa yhteys laivahenkilöstöön hyvissä ajoin ennen matkaa, jotta nestehappisäiliön kuljetuksen laivalle sekä hytin sijainnin saa järjestettyä tarpeiden mukaisesti.

Lentomatkustus

Lentomatkustus kotimaassa ja ulkomailla on mahdollista happihoitopotilaan voinnin mukaan. Lentämistä ei suositella happihoidossa olevalle, jos happiarvot ovat matalat tai hiilidioksidin kertymisen vaara on olemassa kotioloissakin. Ole yhteydessä hoitavaan lääkäriisi hyvissä ajoin ennen toivottua matkustusajankohtaa. Matkaa varattaessa kannattaa omasta lentoyhtiöstä selvittää, tarvitaanko matkustamiselle ilmailulääkärin hyväksyntä. Tarvittaessa tiedot sairaudesta ilmoitetaan lentoyhtiölle MEDIF (Medical Information Form) – lomakkeella. Potilas tai hänen edustajansa täyttää lomakkeen yhdessä hoitavan lääkärin kanssa ja toimittaa sen lentoyhtiölle viimeistään kolme päivää ennen suunniteltua lentoa. Annettujen tietojen perusteella lentoyhtiön ilmailulääketieteen asiantuntija (ilmailulääkäri) tekee lopullisen päätöksen lentomatkan turvallisuudesta. MEDIF -lomakkeen hyväksynnän jälkeen lentolippu voidaan vahvistaa.

Omia happipulloja ei yleensä voi lentokoneessa käyttää eikä kuljettaa. Happihoitolaitteet, kuten matkahappirikastin, kuljetetaan käsimatkatavaroissa. Jos tarkoitus on käyttää matkakohteessa omaa matkahappirikastinta, tulee tarkistaa myös kohteessa käytettävä jännite ja sähköpistokkeen sopivuus. Omasta lentoyhtiöstä on varmistettava hyvissä ajoin mahdolliset erityiskäytännöt- tai vaatimukset happihoitolaitteiden kuljetukseen liittyen. Yhdysvaltojen liittovaltion ilmailuhallinto FAA on hyväksynyt esimerkiksi Zen0 ja Inogen G4 –matkahappirikastimien lennon aikaisen käytön. Monilla kotimaisilla tai kansainvälisillä lentoyhtiöillä on kuitenkin lisävaatimuksina ennakkoilmoitukset, jolloin pitää esittää lääkärintodistus ja happiresepti ennen matkaa.

Ulkomaan matkakohteet – OXYTRAVEL

Hapen saatavuus matkan aikana ja matkakohteessa on syytä varmistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. OXYTRAVEL -palvelu auttaa järjestämään happitoimitukset lähes 100 maassa eri puolilla maailmaa aina lentokoneen laskeutumisesta sen lähtöön saakka. Happihoitopotilaan ei tarvitse itse huolehtia hapen saatavuudesta tai itse järjestää palveluja matkakohteessa ollessaan. OXYTRAVEL toimittaa happihoitopotilaille nestemäistä happea, happipulloja sekä matkahappirikastimia.

Asiakaspalvelu palvelee viidellä eri kielellä: englanniksi, espanjaksi, saksaksi, ranskaksi ja hollanniksi (puh. + 34 96 688 28 73, oxytravel@oxygenworldwide.com).

Ennakkorekisteröitymistä internetsivujen kautta suositellaan vähintään 2 viikkoa ennen matkan alkua, jotta palvelu olisi mahdollisimman mutkatonta ja nopeaa matkan aikana (www.oxygenworldwide.com). Linde Healthcaren asiakkaat voivat tarvittaessa hyödyntää käyttäjätukena asiakaspalveluamme (puh. 0800-90008, hctilaus@fi.aga.com).

S.O.S -palvelun avulla on mahdollista järjestää pikaisesti happea tai uusi laite esimerkiksi viallisen matkahappirikastimen tilalle. Palvelu on maksullinen ja se on käytössä ympäri vuorokauden 24/7 (puh. +34 609 657 727). Myös S.O.S –palvelun mahdollista tarvetta varten ennakkorekisteröityminen internetissä on suositeltavaa palvelun nopeuttamiseksi. Hätätapauksessa OXYTRAVEL ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme ja mietimme yhdessä sopivimman ratkaisun hapen toimitukselle.

Matkailijan Kela-korvaukset

EU- tai Eta-valtiossa tai Sveitsissä tilapäisesti oleskeltaessa ja äkillisesti sairastuttaessa, korvausta lääkekuluihin voi hakea paikallisesta sairausvakuutuslaitoksesta. Tällöin edellytyksenä kuitenkin on, että matkailijalla on mukanaan Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos lääkekorvausta ei halua hakea kohdevaltiossa oleskellessa tai sieltä ei ole mahdollista saada korvausta, korvaus lääkeostoihin on haettavissa jälkikäteen Kelasta 6 kuukauden kuluessa lääkkeiden ostamisesta.

Korvausta voidaan maksaa kerralla enintään 3 kk hoitoa varten tarvittavasta lääkemäärästä. Lääkekorvausta haetaan lomakkeella ”Korvaushakemus ulkomailla syntyneistä sairaanhoitokustannuksista” (SV128). Hakemuksen liitteeksi tarvitaan kuitti lääkeostosta ja kopio reseptistä.

Korvausta maksetaan vain sairauden hoitoon määrätyistä lääkkeistä, kuten lääkkeellisestä hapesta. Matkahappirikastin ei siis ole kelakorvauksen piirissä. Korvaus ulkomailla ostetusta lääkkeestä maksetaan, jos kysymyksessä on sellainen lääkevalmiste, joka vastaa Suomessa korvattavaa lääkettä. Jos lääkekustannusten vuotuinen omavastuuosuus (lääkekatto) on täyttynyt, maksetaan ulkomailta ostetusta lääkkeestä lisäkorvaus, kuten Suomestakin ostetuista lääkkeistä.

Lääkäriä on pyydettävä kirjoittamaan Eurooppalainen lääkemääräys, mikäli lääkkeitä halutaan hankkia omalla reseptillä ulkomailta. Tällöin lääkemääräys kirjoitetaan lääkkeen geneerisellä nimellä eli vaikuttavan aineen nimellä.